AMSTERDAM – Volgens de rechtbank Amsterdam in een zaak van een hoogleraar Recht mag justitie geen 6 euro administratiekosten vorderen bij verkeersboetes.
Omdat justitie stelselmatig burgers heeft misleid kunnen ze betaald geld mogelijk nog steeds terug vorderen.
Dat blijkt uit een vonnis dat professor Recht en Bestuur aan Wageningen Universiteit Bernd van der Meulen voor de rechtbank Amsterdam heft gewonnen.
Hij kreeg een bekeuring van 99 euro die hij keurig betaalde. Hij weigerde echter de 6 euro administratiekosten te betalen. “Met de bekeuring was ik het eens want ik had echt te hard gereden, maar met de administratiekosten niet”, zegt hij tegenover NU.nl.
Geen beroepOmdat er op de beslissing stond “u kunt geen beroep instellen tegen de administratiekosten” deed hij dat ook niet. Daarop kreeg hij een verhoging van €24,75 en daarna nog eens €61,88 als extra prikkel om de 6 euro alsnog te betalen. Ook die rekeningen betaalde hij niet.
Pas toen er een dwangbevel op de mat viel kon hij naar de rechter stappen en deed dat ook prompt. Daar betoogde hij vervolgens dat het onacceptabel is dat er tegen een besluit van de overheid niet geprocedeerd kan worden.
Hellend vlak“Wat mij motiveert is niet de 6 euro, maar het hellende vlak”, vertelt hij aan NU.nl. “Als je een keer begint te zeggen dat er allerhande beslissingen zijn waar je de overheid niet over ter verantwoording kunt roepen, dan is het eind zoek.” Al in juni 2011 kreeg hij op dat punt van de rechter al gelijk.
Ook eerder won Van der Meulen een uitspraak dat er wel degelijk beroep tegen de administratiekosten gevoerd kan worden. Justitie heeft die uitspraak naast zich neergelegd. Het bleef burgers echter vertellen dat beroep niet mogelijk is.
Daarop besloot de hoogleraar opnieuw een bekeuring aan te vechten. “Ze blijven willens en wetens tegen de uitspraak van de rechter in foute informatie verstrekken. Dan moet een rechter een signaal geven: dit kan echt niet”, stelt hij.
Zes euroDat signaal heeft de Amsterdamse rechter nu gegeven. Daarbij haakt de rechter aan bij de mening van het parlement dat een burger niet voor straf hoeft te betalen. Voor een werkstraf of gevangenisstraf worden de kosten doorberekend. Volgens de rechter mag er geen uitzondering gelden voor het computersysteem voor het innen van bekeuringen.
Het vonnis legt uit dat een boete ‘moet prikkelen om niet in herhaling te vallen’. Dat is volgens de magistraat dan ook geen dienst. “De boete wordt in feite als belasting gepresenteerd, waarvan de perceptiekosten, anders dan bij de overige belastingen, ook nog eens in rekening worden gebracht.”
TerugvragenVan der Meulen hoeft dat dus niet te betalen en dat geldt ook voor de incassokosten. “Ik vind het een moedige uitspraak. Ik vind hem goed”, reageert hij enthousiast.
“De rechter past keihard het recht toe ook als dat politiek niet zo goed uitkomt. Ik vind het goed dat justitie, een rechtshandhaver, ook zelf aan het recht gehouden wordt.”
© 2012 Nu.nl