AMSTERDAM - Verschillende politiekorpsen gebruiken de informatie van TomTom-gebruikers om zo te bepalen waar ze op snelheid moet controleren.
Dat bevestigde een woordvoerder van TomTom woensdag naar aanleiding van berichtgeving in het AD.
''Dat is een beetje een vervelende verrassing, we wisten dat niet. We moeten maar even kijken wat we daarvan vinden'', aldus een woordvoerder.
Databank
Gebruikers die daarmee hebben ingestemd, delen de gegevens over hun rijgedrag via internet. Die gegevens worden geanonimiseerd, aldus de zegsman. Op die manier ontstaat een databank met gegevens waar mensen rijden, hoe snel en in welke richting.
''Zo kunnen we bijvoorbeeld beter files voorspellen. De gegevens worden verkocht aan diverse partijen, waaronder overheden. Die kunnen dan zien waar het te vaak stilstaat, en bijvoorbeeld besluiten om wegen bij te bouwen.''
De data wordt via een tussenbedrijf ook doorverkocht aan de politie.
'Slinkse wijze'
Veel gebruikers van het navigatiesysteem weten niet dat hun gegevens worden doorverkocht. De ANWB vindt daarom dat klanten duidelijker geïnformeerd moeten worden over de werkwijze.
"De gebruiker beseft ongetwijfeld niet dat hijzelf de politie informeert. Dat mag niet op slinkse wijze gebeuren", zegt een woordvoerder.
Verbaasd
Ook deskundigen zijn kritisch. "TomTom is een dienstverlener, maar nu gebruikt de overheid het als controlemiddel. Het zal wel volgens de regels zijn, maar burgers zullen verbaasd en verbolgen zijn", denkt hoogleraar recht en informatisering aan de Universiteit van Tilburg Corien Prins.
De Raad van Korpschefs noemt het een 'slim middel'. "We moeten technologie benutten", aldus een woordvoerder.